Kerámia szakkör

Sajnos a szakkör a kemence lerobbanása miatt megszűnt, és amíg a kőbányai Önkormányzat nem tud másikat venni, addig ez így is marad. De mivel sokunknak jelentett sok jót, ezért nem irtom ki ezt az oldalt, hátha egyszer újra életre kel! Tudjátok, a reményhal...:-)

2010. október 27., szerda

A marokedény

VAN ÉLET A KORONGOZÁSON INNEN!

A kerámia-agyagozó szakkörökre jobbára néhány képi tapasztalat vezeti el az embereket, amit a korongozásról szereznek! Egy kézműves-bemutató, egy film a népi iparművészetről, fazekasságról, stb.Ezek gyakran azt sugallják, hogy a korongozás egy könnyed és gyors módszer az edények megformálására. Nos, valóban az, csak az odáig vezető út nem annyira!
De semmi ok a csüggedésre; VAN ÉLET A KORONGON INNEN!
Rengeteg más, sokoldalúan használható technika van azon kívül is!

Mostantól megosztom veletek rendszeresen ezeket. Nem csak az edény formázásának, de díszítésének is sok módszere van, ezeket is kibeszéljük egy kicsit.

Kezdjük rögtön a MAROKEDÉNY-nyel!

Minden kezdő, aki nálam előfordul, kötelezően kell, hogy készítsen egy marokedényt. Ez jobbára egy kis kávés bögre. Az agyaggal való ismerkedésnek ezt találtam a legjobb módszernek.Ezen kívül sok féle dolgot lehet ezzel a technikával elkészíteni, így ha csak ezt gyakorolod tovább, már nem fogsz unatkozni egy foglakozáson sem.

Tehát:
A marokedény attól marokedény, hogy a markodban készül,(meglepő, igaz?) és a tenyered öblét mint egy mintázó szerszámot használod.
A történet úgy kezdőddik, hogy alakítasz egy szép, fiatal (ránc és gyűrődésmentes) golyót, kb. egy gyerekökölnyit. Vagyis ami szépen belesímul a tenyeredbe.Értelemszerűen gyereknek csecsemő-ökölnyit. Értelemszerűen csecsemőnek......nem tanítok marokedényt készíteni. Az agyaggolyó ifjúsága , vagyis ráncainak és gyűrődéseinek száma, valamint frissességének (nedvességtartalmának) együtthatója hatványozottan fogja megkönnyíteni vagy megkeseríteni a további munkádat: (lásd; Véninger Péter: Megdöbbentő tények a kerámia készítésről http://keramia.blogspot.com/2010_09_01_archive.html)

No, ha kész a golyód, akkor , még mielőtt begolyóznál a türelmetlenségtől, gyorsan megfúrjuk. Hüvelyk vagy bármelyik, arra alkalmasnak tartott ujjadat belemélyeszted a golyóbisba, és ezt ragozod tovább.Hogy melyik ujjadat mennyire ismered, az az agyagozás relytelmeinek elsajátítása közben ki fog derülni. Még az a szerencse, hogy választásodnak nem kell véglegesnek lennie; a többi ujjad is mindíg kéznél lesz a további próbálkozásokhoz!
A kis gödröcskéből kiindulva egyre nagyobb mélységeket kell megérintened az agyagban, vagyis nagyjából el kell jutnod a bögrécskéd fenekére (tudod, ahogy az örvényből is úgy jutsz ki leginkább, ha hagyod, hogy lehúzzon a mederfenékre, ahonnan aztán lendületet vehetsz a kijutáshoz, na persze nem tengernyi vízben!) Tapasztalataim szerint innen már csak feljebb juthatsz! 
Ezek után egyre feljebb és feljebb sorokban , kívülről mindíg megtámasztva a tenyereddel, vékonyítod el az edényed falát belülről nyomkodva.
Nem tudom pontosan elmagyarázni, mert sokkal-sokkal könyebb megmutatni, de nagyjából ennyi!


Ha sehogysem boldogulnál a dologgal, akkor kérdezz bátran, igyekszem válaszolni. Leginkább a foenxagi@gmail.com  címen.

A szakkörben fület is szoktunk rá biggyeszteni, de abban már több segítség kell, így azt talán majd később mondom el.

Jó alkotást mindenkinek!

Néhány kép tipikus marokedényekről, főleg saját gyakorlatomból:
 2 betyárbögre: jó móka nem csak a készítése, de a használata méginkább!



 Pacis ivócsanak: na ez az igazán szép marokedény feladat!
Lábas jószág. Gyönyörű!

2010. október 7., csütörtök

Bátraké a cseresznye!

Elkezdődött a munka a műhelyben!

Alig vagyunk még túl a szeptemberi iskolakezdési sokkon, de néhányan már ott serénykedünk a műhelyben. Alkotunk, nagy boldogan. Íme: